ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ

Οι Greekcowboys and Country Girls σας προσκαλούν κάθε Τετάρτη από 19:00-22:00 στον υπέροχο χώρο του Café Escoba (Πατριάρχου Μαξίμου 1, Κεφαλάρι-Κηφισιά) για δωρεάν μαθήματα country (κάντρι) χορού. Ελάτε όποια στιγμή μπορείτε μέχρι τις 21:00 να μάθετε σε χαλαρό κλίμα τους χορούς που χορεύουμε στα πάρτι μας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αύγουστου σταματάμε τα μαθήματα και ξεκινάμε ανανεωμένοι μέσα Σεπτεμβρίου. Όλα τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ!!!

Ο κάντρι χορός αποτελεί τον πιο αγαπημένο τρόπο για να περάσουν τον χρόνο τους οι περισσότεροι λάτρεις της κάντρι μουσικής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αγαπούν τα χορευτικά κάντρι τραγούδια.

Τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στον Billy Ray Cyrus και το τραγούδι «Achy Breaky Heart» για την περαιτέρω δημοτικότητα που προσέδωσε στο χορό κάντρι στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήταν και ο εμπνευστής αρκετών καλλιτεχνών για να γράψουν χορευτικά κάντρι τραγούδια.

Από το «Boot Scootin Boogie» ως το «Honky Tonk Badonkadonk» υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές χορογραφίες για κάθε κάντρι τραγούδι.

Βασικές Αρχές

Ο χορός κάντρι είναι ένας χορός με μία σειρά επαναλαμβανόμενων βημάτων, όπου μια ομάδα ανθρώπων χορεύουν σε μια ή περισσότερες γραμμές, όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, εκτελώντας τα βήματα του χορού ταυτόχρονα.

Όπως σε κάθε είδος χορού, έτσι και στην κάντρι, μπορούν να υπάρξουν παραλλαγές στις κατευθύνσεις, στη φορά των χορευτών καθώς και στα βήματα με την ανάλογη καθοδήγηση του αρχηγού (captain) της ομάδας.

Τοίχοι

Κάθε χορός εκτός από τα βήματα, μετριέται και σε τοίχους.

Όταν λέμε τοίχους εννούμε κυριολεκτικά τους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου (δεδομένου οτι συνήθως οι χοροί αυτοί χορεύονταν σε εσωτερικούς χώρους). Σκεφτείτε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Ο τοίχος είναι η κατεύθυνση στην οποία κοιτάζουν οι χορευτές σε μία οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Η μπροστινή (η κατεύθυνση των χορευτών στην αρχή της χορογραφίας), η πίσω ή μία από τις άλλες δυο πλευρές.

Οι χορευτές μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας χορογραφίας, και μπορούν ακόμη, σε οποιοδήποτε δεδομένη στιγμή να βρίσκονται μεταξύ 2 τοίχων αλλά στο τέλος της χορογραφίας όλοι θα έχουν κατεύθυνση στον αρχικό τοίχο είτε σε μια από τις άλλες τρεις πλευρές.

Ένας χορός θεωρείται ενός τοίχου όταν δεν περιέχει καμία στροφή ή βήμα που να αναγκάζει τους χορευτές να στραφούν προς οποιοδήποτε άλλο τοίχο και βρίσκονται να κοιτούν πρός την ίδια κατεύθυνση καθ’όλη τη διάρκεια της χορογραφίας.

Ένας χορός θεωρείται δύο τοίχων όταν οι χορευτές βρίσκονται εναλλάξ στον μπροστά και πίσω τοίχο. Με άλλα λόγια, οι χορευτές έχουν ουσιαστικά στρίψει 180 μοίρες κατά τη διάρκεια ενός σετ χορού.

Ένας χορός θεωρείται τεσσάρων τοίχων, όταν κατά τη διάρκειά του, οι χορευτές έχουν γυρίσει έστω για μερικά βήματα, στην κατεύθυνση και των τεσσάρων τοίχων και συνήθως, στο τέλος των τεσσάρων επαναλήψεων βρίσκονται να κοιτάζουν τον τοίχο από τον οποίο ξεκίνησαν.

Μέτρημα

Η πιο συνηθισμένη δομή στους κάντρι χορούς είναι η μέτρηση του 8. Κάθε αριθμός είναι και ένα βήμα. Ο κάντρι χορός έχει σχεδιαστεί ώστε τα βήματα να είναι είτε ένα μέτρημα είτε διπλό. Συχνά αναφέρουμε τα ‘’διπλά’’ βήματα ως ‘’και βήματα” (βλέπε παράδειγμα 2 πιο κάτω).

Όταν τα βήματά σου είναι μονά στο έδαφος με το ρυθμό ο χορός έχει σταθερό μέτρημα.

  1. Σταθερό μονό μέτρημα του 8: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Όταν τα βήματα σου είναι διπλά στο ρυθμό ο χορός είναι με διπλό μέτρημα.

  1. Διπλό μέτρημα του 8: 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8

Πολλοί χοροί κάντρι έχουν συνδυασμό από μονό και διπλό μέτρημα που συγκόπτεται.

  1. Μονό και διπλό μέτρημα του 8 που συγκόπτεται: 1, 2, 3, 4, 5 & 6, 7 & 8 ή 1 & 2, 3, 4, 5 & 6, 7, 8

Οι κάντρι χοροί συνήθως αποτελούνται από πολλαπλές μετρήσεις των 8 βημάτων για την ολοκλήρωση ενός τοίχου. Πολλοί δημοφιλείς κάντρι χοροί έχουν μέτρηση 32 (δηλαδή, 4 σετ των 8 βημάτων πριν την έναρξη σε έναν νέο τοίχο) αλλά υπάρχουν και μικρότερες με μέτρηση 24 βήματα και μεγαλύτεροι με μέτρηση 48, 56 και 64 βήματα.

Βίντεο

Έχουμε συμπεριλάβει 15 εκπαιδευτικά βίντεο με κάντρι χορούς που χορεύουμε.